top of page
  • Writer's pictureMircea Nicoara

De ce se rup tuburile lipite de aluminiu? (partea I)

Updated: Jan 28, 2022

Tuburile extrudate din aliaje aluminiu au o largă utilizare la producerea tubulaturii pentru fluide. Tehnologia de producere se bazează pe îndoire la rece și lipire

Ruperea unui tub în proximitatea zonei de lipire, dar nu în cordon, constituie o avarie cu efecte potențial catastrofale. Într-un asemenea caz secțiunea de rupere văzută la microscopul electronic cu baleiaj (scanning electrone microscope - SEM) are un aspect tipic fragil.

Analiza metalografică a secțiunii transversale a evidențiat existența unor modificări importante față de microstructura inițială a tubului

Zona neafectată

Zona neafectată (N) este cea care și-a păstrat microstructura inițială.

Matricea metalică a aluminiului apare de culoare deschisă, având înglobate separări fine, uniform distribuite de compuși, care apar de culoare deschisă. Microstructura este cea din starea de livrare a tubului și se caracterizează printr-o bună plasticitate și tenacitate.


Zona afectată

Zona afectată (A) de supra-încălzire are microstructura puternic modificată. Expunerea exagerată la căldură a produs coalescența (fuziunea) compușilor, care s-au separat la limitele grăunților.

Rețeaua de compuși produsă de expunerea prelungită la căldură duce la fragilitate ridicată

Concluzie

Avaria nu s-a produs ca urmare a unui defect inițial de material, fiind cauzată de tehnologia neadecvată de lipire, care a expus materialul la încălzire prelungită.

50 views0 comments
bottom of page