top of page
  • Writer's pictureMircea Nicoara

De ce se rup tuburile de aluminiu ? (partea a III-a)

Efecte nedorite se pot produce și la lipirea greșită a tuburilor din aliaj de aluminiu.

Parametrii necorespunzători pot avea efecte nefavorabile asupra structurii materialului de bază.


Imaginea microscopică în secțiune a peretelui unui tub evidențiază creșteri mari ale granulației (zona "G") față de structura inițială fină a materialului din zona"F".


De ce s-a produs creșterea granulației?

Grăunții de dimensiuni foarte mari au rezultat din coalescența (unirea) grăunților mai fini, ca urmare a expunerii excesive la căldură, mai ales prin durate prea lungi. În cazul de față creșterea de granulație se află în proximitatea unei îmbinări prin lipire.

Creșterea rapidă a granulației este favorizată dacă materialul a fost deja deformat plastic, mai ales dacă această deformație a fost prin tracțiune.

În imagine se observă din ușoara curbură a peretelui că partea de sus cu zona "G" a fost întinsă, în timp ce partea de jos "F" a fost comprimată.

Temperaturi prea mari de lipire


Dacă duratele prea mari de lipire pot produce creștere de granulație și fragilizare, temperaturile prea mari produc topirea la limitele de grăunte ("T").



Limitele de grăunte topite la lipirea cu temperaturi prea mari produc fisuri, care reduc mult rezistența mecanică a peretelui tubului. La presiunile mari din funcționare acestea vor ceda prematur mai ales prin oboseală, de obicei în funcționare la client.


27 views0 comments
bottom of page