top of page
  • Writer's pictureMircea Nicoara

Analiza ruperii unei îmbinări sudate

Updated: Jan 28, 2022

A fost investigată metalografic cauza de rupere a unei urechi de prindere pentru montajul unui amortizor folosit în industria automotive.


Piesele este de tip ansamblu sudat, iar ruperea s-a produs în mod repetat la montaj în zona îmbinării sudate dintre cilindru (corpul principal al amortizorului) și ureche.

Analiza metalografică prin microscopie optică a îmbinării sudate dintre urechea de prindere și cilindru s-a făcut într-o secțiune cuprinzând întreaga îmbinare sudată.


Microscopie optică

Au fost evidențiate 3 zone microstructurale caracteristice:

1- materialul de bază (cilindru și ureche)

2 - cordonul de sudare

3. zona influențata termic (ZIT)

Materialul de bază are o structură echilibru tipică tablei laminate, caracterizată printr-o bună ductilitate

Pe direcție orizontală se evidențiază direcția de laminare. Granulația este fină, având de grăunți de ferită de culoare deschisă și cei de perlită de culoare închisă.

Cordonul de sudare are o microstructură tipică

Granulația este relativ ridicată, dar nu exagerată, cei mai mulți pori sunt de dimensiuni mici, proporția celor mari find redusă.

Zona influențată termic are o granulație fragilizantă.

Zona influențată termic aparține materialului de bază. Față de microstructură fină care a fost observată inițial, grăunții au crescut foarte mult și au aspect acicular.

Modificarea structurală este semnificativă, iar granulația grosolană rezultată dintr-o încălzire excesivă conferă o puternică fragilitate a îmbinării.


Concluzie

Ruperile produse la montaj nu se datorează materialului folosit sau procedurii de montaj, responsabilă fiind tehnologia de sudare folosită.

Parametrii de sudare au produs supraîncălzire, prin densitate de curent exagerată. Modificarea ulterioară a parametrilor de sudare a permis realizarea unor subansambluri de calitate corespunzătoare.

58 views0 comments
bottom of page